Terra Mirabilis

Terra mirabilis

Foto: Stroiu Mariana (2019)

 

2020 este un an de reflecție, oportunitate și soluții. Se așteaptă, de la fiecare dintre noi, „să ne construim înapoi mai bine”, folosind acest timp pentru a crește rezistența națiunilor și a comunităților pe măsură ce ne vom recupera din această pandemie. 2020 este anul în care, mai mult decât oricând, lumea poate semnala o voință puternică pentru un cadru global care va „îndoi curba” asupra pierderii biodiversității în beneficiul oamenilor și al vieții de pe Pământ.

Întrucât comunitatea globală este chemată să ne reexamineze relația cu lumea naturală, un lucru este cert: în ciuda tuturor progreselor noastre tehnologice, suntem complet dependenți de ecosistemele sănătoase și vibrante pentru apa, alimentele, medicamentele, hainele, combustibilul, adăpostul și energie etc. Tema anului 2020, „Soluțiile noastre sunt în natură” subliniază speranța, solidaritatea și importanța de a lucra împreună la toate nivelurile pentru a construi un viitor al vieții în armonie cu natura. (preluare de site-ul oficial ONU)

Alexandru Avram

Sursa: https://www.cbd.int/idb/2020/logo

(adaptare în limba română: Avram Alexandru)

 

Terra adăpostește aproximativ 8,7 milioane de specii, din care 6,5 milioane trăiesc pe uscat, iar 2,2 milioane trăiesc în mediul acvatic. Din acest total, doar 1,23 milioane de specii (14,1%) au fost până acum descoperite, descrise și catalogate, au precizat cercetătorii din cadrul programului Census of Marine Life, într-un studiu publicat în revista americană PloS Biology.

Sistemul celor cinci regnuri ale lumii vii a fost instituit în anul 1969 de ecologistul american Robert H. Whittaker și a rezistat pânã în prezent, fiind larg acceptat de lumea biologilor:

Regnul Monera cuprinde cele mai mici organisme procariote cu organizare celularã (bacterii), cu dimensiuni cuprinse, în general, între 0,1 și 10 ym, motiv pentru care sunt incluse în grupa microorganismelor.

Regnul Monera

Sursa: Wikipedia

 

Regnul Protista este un grup extrem de divers care cuprinde cele mai simple eucariote: protiste cu caractere de animal (protozoare), protiste cu caracter de plante (alge) și protiste cu caracter de fungi (mixomicete și oomicete).

Regnul Protista

Sursa: Wikipedia

 

Regnul Fungi cuprinde eucariote imobile, heterotrofe, organisme cu roluri ecologice fundamentale în asigurarea circuitului substanțelor în naturã (ciuperci). Specii de fungi formeazã simbioze cu alge sau cu cianobacterii numite licheni.

Regnul Fungi

Sursa: Wikipedia

 

Regnul Vegetal include eucariote pluricelulare imobile, fotoautotrofe: plante areasculare (mușchi) și reasculare (teridofite, speridofite, gimnosperme și angiosperme).

Regnul Vegetal

Sursa: Wikipedia

 

Regnul Animal include eucariote pluricelulare mobile, heterotrofe: spongieri, celenterate, platelminți, nematelminți, anelide, moluște, artropode, echiloderme, cordate.

Regnul Animal

Sursa: Wikipedia

 

Avem o planetă minunată! După aproape 4 miliarde de ani de evoluție, viața se arată în toată splendoarea sa!

 

(poze realizate de Mariana Stroiu)

 

Iubiți natura!

Respectați biodiversitatea!

Gândiți verde!

Trăiți verde!

 

 

Bibliografie:

https://www.un.org/en/observances/biological-diversity-day

https://edituradp.ro/site_img/downloads/2013/04/mostra-bis.pdf

https://www.mediafax.ro.

https://ro.wikipedia.org/

Prof. Voinea Dumitru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s