Ziua mondială a albinei

logo

Astăzi, 20 mai, este ziua mondială a albinei. O ființă fragilă, micuță, insignifiantă , nevăzută pentru mulți dintre noi, dar care joacă un rol extrem de important în ecosistem. Simbol al hărniciei, abnegației, atașamentului de grup, este singura ființă de pe Terra care aduce beneficii planetei noastre fără a face rău nimănui, plantă sau animal. Cu toate acestea, recunoașterea meritelor sale indiscutabile s-a realizat destul de târziu, în anul 2017, în cadrul celei de-a 40-a conferințe a FAO (Agenția Națiunilor Unite – Organizația pentru Alimentație și Agricultură) . Prima celebrare mondială a albinei  a fost înregistrată pe 20 mai 2018.

20 mai coincide cu ziua de naștere a lui Anton Janša (1734-1773), care în secolul al XVIII-lea a fost pionier în tehnicile moderne de apicultură în Slovenia natală și a lăudat capacitatea albinelor de a munci atât de mult, necesitând atât de puțină atenție. Tema anului 2020 este „Bee Engaged”, cu un accent specific asupra producției apicole și a bunelor practici adoptate de apicultori pentru a-și susține traiul și a livra produse de bună calitate.

Aproape 90% din speciile sălbatice de plante cu flori, peste 75% din culturile agricole din lume și 35% din terenurile agricole globale, depind de polenizarea realizată de albine.

Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai conține viespile și furnicile, care se hrănesc cu nectarul florilor (ca sursă de energie grație conținutului de zaharuri) și cu polen (ca sursă de proteine, folosit mai mult la hrănirea larvelor), activitate ce se soldează cu polenizarea florilor și, în unele cazuri, cu producerea mierii și cerii.

Duda Cosmin

Foto: Duda Cosmin, 2020

Astfel polenul pe care în mod inevitabil îl pierd în deplasarea lor de la o floare la alta este important pentru plante deoarece o parte din polen cade pe pistilul (structura reproductivă) altor flori din aceeași specie, ducând la polenizarea încrucișată. Albinele sunt, de fapt, cele mai importante insecte polenizatoare și interdependența între ele și plante fac din acestea un excelent exemplu al unui tip de simbioză cunoscută sub numele de „mutualism”, o asociere între organisme diferite care este avantajoasă pentru ambele părți.

Pe de altă parte unele specii de albine produc miere din nectar. Albinele de miere și albinele fără ac adună mari cantități de miere, caracteristică ce este exploatată de apicultori, care recoltează mierea pentru consumul uman.

Neagu Cosmin

Foto: Neagu Cosmin, 2020

 

Curiozități despre albine:

  • albina este un simbol pentru creşterea sănătoasă a copiilor, dragostea din familie, armonia și comunicarea deschisă între membri familiei; albinele ne aduc aminte că noi trebuie să ne îngrijim familia și să oferim suport comunităţii;

Lupușoru Laura

Foto: Lupușoru Laura, 2020

 

  • albinele lucrătoare aleg matca și au grijă de ea până se maturizează. Toți membrii familiei de albine lucrează împreună pentru a avea grijă de matcă și în schimb această asigură o nouă viaţă și continuitatea coloniei. Acest aspect este are o semnificație simbolică pentru familiile care lucrează împreună pentru beneficiul grupului;

Neagu 2

Foto: Neagu Cosmin, 2020

 

  • pentru a produce un kilogram de miere, o albină ar trebui să viziteze între 2 și 5 milioane de flori, iar asta ar însemna să parcurgă o distanță egală cu circumferința Pământului, respectiv 40.000 de km; mierea adevărată nu se strică niciodată!
  • veninul albinelor este benefic pentru sănătate. În anumite țări se folosește injectabil, după ce a fost purificat, ca un unguent ce poate ameliora mai multe simptome;
  • cea mai veche albină din lume are 100 de milioane de ani și este conservată într-o bucată de chihlimbar ce a fost descoperită în Myanmar!

Noi.md.

Imagine preluată de pe https://noi.md/

 

  • expresia „Luna de Miere” provine din folclorul nordic, acolo unde tinerii căsătoriți consumau timp de o lună o ceașcă de mied, băutură ce era îndulcită cu miere.
  • mierea este singurul aliment complet, care poate susține singur viața; conține glucide, vitamine, minerale, antioxidanți, apă și enzime; propolisul este o substanță  produsă de albine din rășina copacilor și plantelor.  este folosit pentru a căptuși stupul împotriva infiltrării apei, dar și pentru a-l steriliza; se știe că propolisul are puternice proprietăți anti-bacteriene; ceara  este produsă de niște glande speciale aflate în abdomen, apoi secretată în stomac și mestecată de albine; producerea ei consumă multă energie;
  • albina lucrătoare se poate întoarce cu nectar stocat în stomacul special, rășină pentru propolis, polen cules pe picioarele păroase sau apă; pentru a aduce în stup 100 g de apă o albină trebuie să facă 3000 de zboruri; albinele lucrătoare nu trăiesc mai mult de 6 săptămâni în sezonul cald; majoritatea mor de epuizare!

Stanciu Cristiana

Foto: Stanciu Cristiana

 

Recomandare: https://youtu.be/4NmIDq81aRE

 

 

Bibliografie:

 

https://apicola.ro/despre-albine

https://inlumeaalbinelor.com/2016/03/26/semnificatia-simbolica-a-albinei/

https://www.libertatea.ro/lifestyle/curiozitati-despre-albine-2965249

http://www.fao.org/world-bee-day/

https://noi.md/

https://ro.wikipedia.org/

 

Prof. Voinea Dumitru

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s