(Sursa: www.who.int)
Astăzi, 7 aprilie 2018, este celebrată Ziua mondială a sănătății, conform hotărârii luate, în 1948, de Organizația Mondială a Sănătății. Ziua Mondială a Sănătății abordează în fiecare an, câte un subiect de importanță majoră, ce afectează sănătatea globală, în 2018 tema campaniei de informare-educare fiind „Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate” (UHC).
Conform site-ului oficial al OMS (www.who.int), în prezent, cel puțin jumătate din oamenii lumii sunt în imposibilitatea de a obține servicii de sănătate esențiale. Multe familii sunt împinse în sărăcie deoarece sunt forțate să plătească pentru sănătate din buzunarele proprii. Această presiune asupra populației subminează serios capacitatea unei țări să se dezvolte din punct de vedere social și economic.
Acesta este motivul pentru care statele membre ale Națiunilor Unite au promis să ofere o acoperire universală pentru sănătate pentru toți oamenii la nivel global până în 2030, ca parte a obiectivului dezvoltării durabile. Aceasta înseamnă asigurarea faptului că toți oamenii au accesul la serviciile de sănătate de care au nevoie. Țările au au promis să se asigure că aceste servicii vor fi suficiente și de calitate pentru a fi eficiente și, de asemenea, că oamenii nu vor avea dificultăți financiare atunci când vor plăti pentru aceste servicii.
Când se va întâmpla acest lucru, sănătatea oamenilor se va îmbunătăți. Acoperirea universală de sănătate reduce sărăcia, creează locuri de muncă, conduce la creșterea economică, ajută la îmbunătățirea egalității de gen și poate opri focarele de boli să se transforme în epidemii.
Organizația Mondială a Sănătății a decis, în colaborare cu Administrația Poștală a Națiunilor Unite, să promoveze conștientizarea la nivel mondial a importanței serviciilor de sănătate, prin punerea în circulație a unor timbre cu mesaje-cheie (Sursa tuturor pozelor: http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2018):
Copii sănătoși
O îngrijire accesibilă
Oameni sănătoși
Sănătate pentru toți
Servicii de sănătate
Stop epidemiilor
Despre Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate – UHC (informații preluate din Gazeta de Sud-4 aprilie 2018)
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acoperirea universală cu servicii de sănătate definește asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii.
Progresul țărilor în atingerea UHC este evaluat în raport cu două criterii:
1) Un indice de acoperire a serviciilor de sănătate (En. UHC service coverage index). Acest indice este calculat pe baza a 16 indicatori de acoperire cu servicii esențiale de sănătate (de ex. nivelul de acoperire a serviciilor de planificare familială, procentul gospodăriilor cu acces la servicii sanitare de bază – apă potabilă și canalizare, prevalența non-fumătorilor în populația adultă, numărul de medici la 100 de locuitori). Acest indice se corelează cu rata de mortalitate sub 5 ani, speranța de viață și indicele de dezvoltare umană, importanța monitorizării lui fiind evidentă;
2) Povara financiară la care sunt supuși indivizii ca urmare a accesării serviciilor de sănătate și care este evaluată prin trei subindicatori, respectiv:
a) Proporția (%) din populație care suportă mai mult de 10% sau 25% din totalul veniturilor gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate;
b) Proporția (%) din populație care este împinsă sub pragul sărăciei (de 1.90$ sau 3.10$ pe zi) ca urmare a cheltuielilor suportate pentru plata serviciilor de sănătate;
c) Creșterea pragului de sărăcie ca urmare a cheltuielilor cu plata serviciilor de sănătate.
La nivel european, conform raportului de monitorizare a UHC, în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, s-a înregistrat în anul 2015 un indice de acoperire a serviciilor de sănătate de 73. Acest indice atingea în același an în România valoarea de 72, puțin sub media Europeană. În ceea ce privește povara financiară consecutivă accesării serviciilor de sănătate, la nivelul Regiunii Europene a OMS, în anul 2010, 7% din populație (aprox. 62.2 mil) cheltuia cu 10% mai mult față de venitul total al gospodăriei și respectiv 1% (aprox.8.9 mil) cheltuia cu 25% mai mult față de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate. În perioada 1998-2012, în România, proporția (%) din populație care a suportat cheltuieli ”catastrofale” pentru plata serviciilor de sănătate a prezentat un trend ușor ascendent. A crescut de la 6 la 12% proporţia din populație a celor care au cheltuit cu 10% mai mult față de venitul total al gospodăriei și de la 1 la 2% a celor care au cheltuit cu 25% mai mult față de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate.
UHC la nivel global (Sursa: https://ziarmedical.ro)
Organizația Mondială Sănătății (informații preluate de pe http://www.oamr.ro)
Emblema OMS (Sursa: wikipedia)
Organizația Mondială a Sănătății (OMS sau WHO – acronimul în limba engleză a denumirii World Health Organization) cu sediul central la Geneva a fost înființată la 7 aprilie 1948, având în prezent 193 de state membre. Are reprezentanțe în 147 de țări și 6 birouri regionale. Organizația Mondială a Sănătății este o organizație internațională care are rolul de a menține și coordona situația sănătății populației pe glob.
Rolul organizației, conform constituției OMS, este menținerea în cea mai bună stare a sănătății populației pe glob. Strategia de combatere a bolilor a fost formulată în „Declarația de la Alma-Ata” (1978) din Kazahstan.
Concepția despre sănătate și despre menținerea ei prin strategia combaterii bolilor este formulată în „Charta de la Ottawa” (1986).
Organizația Mondială a Sănătății este responsabilă pentru gestionarea unor probleme de sănătate la nivel mondial, stabilirea agendei de cercetare în domeniul sănătatii, stabilirea normelor și standardelor, elaborarea de politici bazate pe dovezi. Organizația Mondială a Sănătății oferă suport tehnic pentru țări, monitorizează și evaluează starea de sănătate şi abordează cele mai complexe provocări ale stării de sănătate a populației în secolul XXI.
Sfaturi pentru o viață sănătoasă:
Fii cumpătat, evită excesele de orice gen
Sursa: wikipedia
Alimentația sănătoasă, cheia unei vieți mai lungi
Sursa: http://www.bjc.ro
Fă mișcare, indiferent cum!
Sursa: wikipedia
Fă-ți un control medical amănunțit, cel puțin o dată la doi ani
Sursa: https://www.bucuresti365.ro
Fii ordonat
Sursa: https://finesociety.ro
Păstrează curățenia
Sursa: wikipedia
Iubește natura
Sursa: Arhiva personală
Și altele…
Prof. Voinea Dumitru