Activitatea 11

GEEA

(desen realizat de Alexa Adelina)

 

Duminică, 22 aprilie 2018, noi, prietenii naturii, am celebrat Ziua Pământului. Am făcut-o împreună cu cei de la Colegiul Național „Spiru Haret“ Tecuci, Școala Gimnazială „Ion Creangă“ Tălpigi, Școala Gimnazială „Iorgu Iordan“ Tecuci și Școala Gimnazială nr. 1 Munteni.

Eu sunt GEEA! M-am născut acum 4,6 miliarde de ani și am trecut prin multe pentru a ajunge ceea ce sunt: cea mai frumoasă planetă din Sistemul Solar, o planetă unicat, singura cu forme de viață inteligentă, o planetă stabilă care mai are încă mult de trăit. Am destule: toate rocile posibile, atmosferă destul de densă, apă suficientă, soluri fertile și, peste toate, o biodiversitate  remarcabilă. Și totuși…

Și totuși sunt foarte bolnavă. Simt cum pietrele se erodează tot mai ușor, cum tușesc tot mai des din cauza aerului înecăcios, cum temperatura mea crește de la o zi la alta, cum apa este tot mai murdară, vietățile tot mai rare. De ce sunt atât de bolnavă? Este o poveste mai lungă și foarte complicată! Însă, decât să găsesc vinovați, mai important este pentru mine acum să caut soluții să mă însănătoșesc. Vreau să gândesc pozitiv! Vreau să fiu optimistă! Mă ajutați și voi?

Acestea au fost coordonatele principale ale activității de astăzi, care s-a dorit mai mult a fi o sărbătoare a casei noastre, planeta Pământ. În acest spirit, elevi de gimnaziu și de liceu de la unitățile școlare menționate mai sus, coordonați de profesorii Arhire Daniela, Iftene Cristina, Stănilă Cristian și Voinea Dumitru, au pregătit numeroase momente informative, artistice și de educație ecologică.

20180422_101800

Foto: Gavriliu Alin

Cuvântul introductiv l-a avut elevul Iftene Vlad, care a relevat semnificația zilei de 22 aprilie. Aceasta a fost sărbătorită pentru prima dată în SUA, în anul 1970, la inițiativa senatorului american Gaylord Nelson, răspândindu-se relativ rapid pe mapamond, astfel că după 20 de ani celebrarea Zilei Pământului se făcea în peste 140 de țări. Din 2009, ONU declară această zi ca zi oficială a Pământului, zi dedicată manifestărilor ecologice, de simpatie și de empatie cu mediul terestru. Scurta sa prelegere a fost completată, pe parcursul întregii activități, de demonstrații de virtuozitate la pian.

20180422_111056

Foto: Gavriliu Alin

În continuare a fost prezentat un film realizat din desene elaborate de elevi ai Colegiului Național „Spiru Haret“ Tecuci, prin intermediul căruia am făcut o călătorie în timp, de la începutul formării sale până în prezent.

20180422_102142

Foto: Gavriliu Alin

Un moment atractiv l-a constituit jocul de rol interpretat de șase elevi, câte unul pentru fiecare înveliș terestru: Goga Andreea (Colegiului Național „Spiru Haret“ Tecuci)-litosfera; Avram Raluca (Școala Gimnazială „Iorgu Iordan“ Tecuci)-atmosfera; Herțig Ștefan (Colegiului Național „Spiru Haret“ Tecuci)-atmosfera; Pruteanu Raisa (Școala Gimnazială nr. 1 Munteni)-biosfera; Streltov Delia (Școala Gimnazială „Iorgu Iordan“ Tecuci)-pedosfera; Chiscoci Daria (Colegiului Național „Spiru Haret“ Tecuci)-antroposfera; fiecare dintre aceștia au făcut o succintă prezentare a învelișurilor și au relevat importanța acestora pentru mediul terestru.

20180422_102858

Foto: Gavriliu Alin

Momentul de educație ecologică a fost susținut de eleva Oancă Teodora (Școala Gimnazială „Iorgu Iordan“ Tecuci), aceasta aducând în discuție cauze și consecințe ale degradării mediului, inserând numeroase sfaturi practice de bună purtare: ecologizare, reciclare, împădurire, cumpătare, conservare, ocrotire etc.

20180422_105002

Foto: Gavriliu Alin

La final au fost prezentate două filme de promovare a unor regiuni, zone, așezări, relevându-se astfel marea diversitate a Terrei. Concluzia: avem o planetă minunată, pe care nu noi am construit-o, dar suntem obligați să o întreținem.

Horseshoe Bend, SUA

Foto: Gologan Vladimir

Închei cu sfaturile date de profesorii prezenți la activitate: așa cum noi așteptăm daruri, cadouri de ziua noastră, tot așa ar trebui să fim atenți cu gazda noastră cosmică, să o iubim și să o respectăm.

La mulți ani Terra!

Poza 10

(desen realizat de Bugia Denisa și Șoga Valentina)

 

Prof.Voinea Dumitru

Președintele Asociației Clubul de Științe GEEA Tecuci    

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s