Astăzi, 1 aprilie 2018, se sărbătorește Ziua internațională a păsărilor, evenimentul marcând reîntoarcerea păsărilor din zonele unde au iernat și are ca scop conștientizarea de către public a nevoii de a proteja păsările prin ocrotirea habitatelor lor.
La 19 martie 1902, o Convenție Internațională pentru protecția păsărilor utile pentru agricultură a fost semnată la Paris, de către reprezentanții a 13 țări europene. Aceasta a fost unul dintre primele documente ecologice, prin care se proteja natura, respectiv păsările, potrivit aspbirds.ro. Convenția a fost ratificată la 6 decembrie 1905 și a intrat în vigoare la 1 aprilie 1906. La 18 octombrie 1950, tot la Paris, a fost semnată o altă Convenție internațională privind protecția păsărilor, care a înlocuit documentul precedent.
Ziua Internațională a Păsărilor este marcată în cadrul programului UNESCO sub titulatura „Omul și biosfera”, scopul fiind acela de a educa nevoia și grija oamenilor pentru păsările sălbatice.
La noi în țară, această zi a fost marcată în perioada interbelică, mai ales în școli. Elevii, sub coordonarea profesorului de științe naturale (biologie), instalau cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsări în timpul iernii. Începând cu perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial și instaurarea comunismului, sărbătoarea a fost dată uitării. Societatea Ornitologică Română (SOR) fondată în 1990, sub patronajul Academiei Române, a depus eforturi în vederea readucerii acestei zile dedicate păsărilor în actualitate, potrivit site-ului oficial. În martie 1994, Ministerul Învățământului și Științei, în urma solicitărilor din partea SOR, și-a declarat acordul pentru organizarea în școli a Zilei păsărilor, fiind sărbătorită în fiecare an la 1 aprilie (preluare de pe Agerpres-31 martie 2017).
Despre păsări (Sursa: wikipedia):
Păsările (Clasa Aves) sunt vertebrate ovipare înalt dezvoltate care au capacitatea de a zbura, deși sunt reprezentanți ce trăiesc doar în mediul terestru. Sunt aproximativ 10000 de specii de păsări pe Glob. În România au fost identificate 388 specii.
Răspândirea păsărilor pe Glob
Caracteristici generale:
Forma corpului este aerodinamică; învelișul extern, produs de piele, este alcătuit din pene, fulgi și puf. Membrele anterioare sunt transformate in aripi, iar cele posterioare cu piele solzoasă care ne amintește de reptile. Maxilarele sunt acoperite de teci solzoase și formează ciocul. Aparatul digestiv este alcătuit din cavitate bucală fără dinți, gușă, stomac glandular, stomac musculos (pipotă), intestin subțire și intestin gros, care se termină cu cloaca. Respirația este pulmonară; plămânii sunt în legătură cu 9 saci aerieni și cu oasele pneumatice. Temperatura corpului este constantă datorită respirației și circulației active. Lipsește vezica urinară. Înmulțirea se face prin ouă, pe care le clocesc.
Morfologia externă a vrabiei
Morfologia internă la porumbel
Știați că…
Cea mai mare pasăre din lume este struțul?
Sursa: http://stiri.apropotv.ro/
Acesta poate ajunge la o greutate de peste 120 kg și poate atinge 2.5 metri. Deși are aripi, nu poate zbura din cauza dimensiunilor foarte mari. În același timp un ou de struț poate cântări aproape 2 kg, fiind egal în greutate cu aproximativ 30 de ouă de găină, se fierbe în aproximativ 90 de minute și poate hrăni aproape 15 persoane. Astăzi, există trei specii de struți: struțul african, struțul sud-american sau nandu și emu – struțul australian.
Cea mai mare pasăre zburătoare din lume este dropia?
Sursa: http://www.descopera.ro
Dropia este cu adevărat o pasăre de legendă a unor vremuri când Câmpia Bărăganului, Câmpia de Vest şi stepele dobrogene erau încă insule neschimbate de mâna omului. Dropia este de fapt cea mai mare pasăre zburătoare din lume, mai grea chiar decât lebedele şi pelicanii. O femelă de dropie cantărea între 3,5-5 kilograme, iar masculii atingeau în mod obişnuit 8-16 kilograme.
Pasărea cu cea mai mare anvergură a aripilor este albatrosul călător?
Sursa: http://www.descopera.ro
În medie, distanţa dintre vârfurile aripilor deschise ale albatrosului călător (sau albatrosul regal) atinge dimensiuni cuprinse între 2,50-3,50 metri, cel mai mare exemplar măsurat având anvergura incredibilă de 3,70 metri. Lungimea de la plisc la coadă atinge 1,07-1,35 metri, masculii fiind puţin mai mari decât femelele. Greutatea acestor stăpâni ai cerului de deasupra valurilor atinge şi ea valori considerabile, de 6-12 kilograme. După cum se vede, albatroşii sunt cu adevărat nişte giganţi ai lumii păsărilor, mult mai mari decât pescăruşii cu care oamenii sunt tentaţi în mod greşit să-i asocieze.
Strămoșul păsărilor este „Epidexipteryx hui“?
Sursa: http://tb.ziareromania.ro
Acesta era de fapt un mic dinozaur cu pene, de dimensiunile unui porumbel, ce trăia în urmă cu peste 150 de milioane de ani şi se hrănea cu ouă furate, potrivit unui studiu publicat în ultimul număr al revistei britanice „Nature”. Micuţul animăluț era de fap un theropod, grupă de animale cu două picioare ce îl include chiar și pe Tyrannosaurus Rex. De altfel, creatura avea însuşiri amestecate între păsări şi dinozauri.
Cea mai mică pasăre din lume este „pasărea albină“?
Sursa: https://fun.bzi.ro
Cea mai mică pasăre din lume face parte din familia păsărilor colibri și este denumită „pasărea albină” (științific „mellisuga helenae”). Numele „colibri” provine din limba unui trib amerindian, Tainos, și se traduce prin „pasărea zeilor”. Colibri-albină este puțin mai mare decât un bondar. Ea măsoară doar 5,7 centimetri și cântărește 1,6 grame.
Cea mai mică pasăre din România este aușelul cu cap galben?
Sursa: http://pasaridinromania.sor.ro
Cea mai mică pasăre din Romania este și cea mai mică pasăre din Europa – Aușelul cu cap galben (Regulus regulus). Greu de zărit în pădurile de conifere, unde stau în coroanele înalte ale arborilor, coboară iarna în parcuri și grădini, unde pot fi zăriți alături de pițigoi.
Cea mai mare rezervație de pelicani din Europa este în Delta Dunării?
Sursa: http://dandindeltadunarii.blogspot.com
Cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa, cea de la Roșca-Buhaiova, este din ce în ce mai extinsă, acest lucru fiind evident pe baza observațiilor efectuate în ultimii ani. În timpul survolării au fost realizate fotografii aeriene, iar apoi au fost numărate individual toate păsările care apar în fotografii cu ajutorul programelor specializate. Rezultatele indică faptul că aici avem deja un număr record pentru cea mai veche colonie cunoscută de ornitologi, în 2017 fiind numărați 28799 de indivizi, atât perechi cuibăritoare, cât și imaturi prezenți aici în perioada de cuibărit (sursa: descoperă.ro/natura, 24 oct. 2017).
Aria de protecție avifaunistică ROSPA 0071 Lunca Siretului Inferior
Aria de Protecție Specială Avifaunistică „Lunca Siretului Inferior“ este o arie protejată de interes comunitar – categoria arie de protecție specială conform Directivei Consiliului 74/409/CEE, desemnată prin Hotărârea Guvernului României nr. 1224/2007privind declararea ariilor naturale de protecție avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificări și completări prin Hotărârea Guvernului României nr. 971/2011.
Zona a fost declarată arie de protecție avifaunistică în urma identificării a 22 de specii autohtone și a 25 de specii cu migrație regulată menționate în Anexa 1 a Directivei Consiliului 2009/147/EC. Lunca Siretului Inferior ROSPA 0071 are o suprafață de 36492 ha.
Dintre speciile avifaunistice protejate amintim (sursa fotografiilor- http://pasaridinromania.sor.ro/):
Barza albă
Chira de baltă
Egreta mică
Erete de stuf
Gâsca de vară
Lebăda de iarnă
Lebăda de vară
Lișița
Rața mare
Rața mică
Sfrâncioc roșiatic
Recomandare pentru iubitorii de păsări și de natură:
Acest atlas se distribuie împreună cu revista Terra Magazin (aprilie 2018)
Prof. Voinea Dumitru