Ziua internațională a muntelui

Afiș IMD 2018

Posterul oficial IMD 2018 (Sursa: http://www.fao.org)

11 decembrie a fost declarată Ziua internațională a muntelui în urma unei rezoluții adoptate de Adunarea Generală a ONU, începând cu anul 2003. Astfel, se dorește cunoașterea importanței munților pentru planeta noastră și se încurajează implementarea unor proiecte și parteneriate care să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a mediului montan.

Tema propusă pentru anul 2018 este #MunțiiContează, dorindu-se astfel să fie evidențiat rolul deosebit de important pe care îl joacă munții, atât pentru elementele naturale ale mediului, cât și pentru comunitățile de oameni care trăiesc acolo.

IMG_20181210_125553

Desen realizat de Văleanu Laura Cosmina

 

#MunțiiContează pentru Apă, deoarece sunt “turnurile de apă” ale lumii, oferind între 60 și 80% din toate resursele de apă dulce pentru planeta noastră. Cu toate acestea, toate datele disponibile indică faptul că ghețarii din zonele montane din întreaga lume se retrag și dispar din cauza schimbărilor climatice. Cel puțin 600 de ghețari au dispărut complet în ultimele decenii, afectând aprovizionarea cu apă pe care se bazează miliarde de oameni care trăiesc în aval.

#MunțiiContează pentru Reducerea Riscului de Dezastre Naturale, deoarece variațiile climatice declanșează dezastrele. Avalanșe, nămoluri și alunecări de teren se scurg în aval, peste păduri, comunități și populații.

#MunțiiContează pentru Turism ca destinații ce atrag în jur de 15-20% din turismul global și fiind zone de o importantă diversitate culturală, cunoștiințe și patrimoniu. Deși turismul montan are potențialul de a favoriza dezvoltarea economică în regiuni îndepărtate și izolate, multe comunități montane nu reușesc să beneficieze și trăiesc în sărăcie.

#MunțiiContează pentru Hrană, deoarece aceștia sunt centre importante de biodiversitate agricolă și “casa” multora dintre produsele alimentare de pe masa noastră, cum ar fi orezul, cartofii, roșiile și orzul. Cu toate acestea, în zonele montane trăiesc unele dintre cele mai înfometate popoare din lume, cu o vulnerabilitate ridicată la deficitul de alimente și malnutritie, iar schimbarile climatice afectează din ce în ce mai mult agricultura montană.

#MunțiiContează pentru Tineri, deoarece în ciuda peisajelor frumoase, viața în munți poate fi foarte dificilă, în special pentru tinerii din mediul rural. Abandonarea satelor în care s-au născut, în căutarea unui loc de muncă în altă parte, a dus la îmbătrânirea polulației și la o creștere majoră a deficitului de forță de muncă. Migrația din munți duce la o creștere a abandonului agricol și degradarea terenurilor. La nivel comunitar, valorile culturale și tradițiile sunt în pericol de a fi pierdute.

IMG_20181210_125646

Desen realizat de Negruț Beatrice Veronica

 

#MunțiiContează pentru Popoarele Indigene, deoarece multe zone montane găzduiesc comunități indigene antice care posedă și mențin cunoștințe prețioase, tradiții și limbi străine. Popoarele montane au dezvoltat sisteme remarcabile de utilizare a terenurilor și au o multitudine de cunoștințe și strategii acumulate de-a lungul generațiilor cu privire la modul de adaptare la variabilitatea climei.

#MunțiiContează pentru Biodiversitate, deoarece jumătate din centrele mondiale de biodiversitate sunt concentrate în munți, iar munții susțin aproximativ un sfert din diversitatea biologică terestră. Munții sunt casă pentru multe specii de animale rare, cum ar fi gorilele, leoparzii de zăpadă și tahr-ul maiestuos, precum și pentru specii de plantele de o frumusețe izbitoare, cum ar fi orhideele și lobeliile.

Ziua Internațională a Muntelui 2018 este o ocazie excelentă pentru a crea o mare mișcare socială care poate aduce problemele din zonele montane pe mesele politicienilor. Printr-o campanie globală, o strategie de social media și evenimente din întreaga lume, intenționăm să spunem lumii că neglijarea actuală a munților și populațiilor montane trebuie să se oprească. Prin urmare, cerem tuturor să folosească #MunțiiContează în toate comunicările lor specificând de ce munții contează pentru ei.

IMG_20181210_095112

Desen realizat de Ciocoiu Ștefania Anca

 

Surse de documentare: http://www.fao.org/international-mountain-day/2018-theme/en/

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s