Lume, lume!

featured-image-index

(Sursa: http://www.un.org/en/events/populationday)

Astăzi, 11 iulie 2018, se celebrează pentru a 30-a oară ziua mondială a populației. Această zi a fost sărbătorită pentru prima oară în anul 1989, la inițiativa Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu scopul declarat al factorilor de decizie de a-și concentra atenția asupra urgenței și importanței problemelor omenirii. Această dată a fost aleasă ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populației globale, în această zi a anului 1987.

În fiecare an se desfășoară, cu ocazia acestei zile, diverse activități educative axate pe creșterea gradului de informare a oamenilor pe o tematică aleasă. Tema ediției din acest an este „Planificarea familiei este un drept al omului”, potrivit site-ului www.un.org/en/events/populationday.

„Accesul la o planificare familială voluntară, sigură, este un drept al omului. Este, de asemenea, esențial pentru egalitatea de gen și împuternicirea femeilor și este un factor cheie în reducerea sărăciei. Cu toate acestea, în jur de 225 de milioane de femei care doresc să evite sarcina nu utilizează metode sigure și eficiente de planificare familială, din cauza lipsa accesului la informații sau servicii ori lipsa de sprijin din partea partenerilor sau comunităților lor. Cele mai multe dintre aceste femei cu o cerere insuficientă de contraceptive trăiesc în 69 dintre cele mai sărace țări de pe pământ”, notează site-ul citat.

În prezent suntem 7,6 miliarde de persoane. De la începutul anului 2018 și până în prezent s-au înregistrat peste 73 milioane de nașteri și 40 miloane de decese ( sursa datelor: http://www.worldometers.info/ro ). Rezultă că în primele șase luni și 10 zile populația globului este mai mare cu peste 43 de milioane de persoane. Cele mai ridicate valori ale creșterii populației se înregistrează în Africa, Asia de Sud și America Latină.

În România, situația este total diferită față de ceea ce se întâmplă la nivel mondial. La 1 ianuarie 2017, populația României era de 19,63 milioane de locuitori, cu 1.750.000 mai puțin decât în anul 2005 (sursa: INS).

Municipiul Tecuci are o populație relativ mică: 34.871 locuitori contorizați la ultimul recensământ (2011). În general, relațiile dintre comunitățile etnice și confesionale prezente în orașul nostru au fost și sunt caracterizate prin armonie, înțelegere, colaborare, toleranță; să nu uităm că suntem diferiți, dar suntem egali.

DSC_0052DSC_0042

DSC_0050

Fotografii realizate de Andrei Albert (11 iulie 2018)

Cu ocazia zilei mondiale a populației am realizat un film ce reflectă diversitatea demografică din toate punctele de vedere (diversitatea de gen, de vârstă, etnică, religioasă). Filmul include imagini ale persoanelor rezidente sau aflate în tranzit în municipiul Tecuci. Trebuie subliniat faptul că imaginea tuturor persoanelor voluntare care vor apărea în acest filmuleț va fi folosită exclusiv în scop educativ.

DSC_0020

Fotografie realizată de Andrei Albert (11 iulie 2018)

Pentru vizionarea filmului Lume, lume! accesați linkul https:/youtu.be/yfsD_G2DY7g

Prof. Voinea Dumitru

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s