Trăiește și reciclează … selectiv
Astăzi, 28 martie 2018, s- desfășurat a doua campanie de reciclare din cadrul proiectului „O viață verde“. De data aceasta, s-a urmărit în primul rând formarea deprinderilor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile, pe trei sortimente: maculatură, plastic și aluminiu.
La această activitate s-au înscris voluntari de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ Tecuci, Colegiul Național „Spiru Haret“ Tecuci, Școala Gimnazială nr. 1 Drăgănești și Școala Gimnazială nr. 1 Munteni.
Colectarea selectivă reprezintă o parte a procesului de reciclare, prin care materialele reciclabile sunt adunate și transportate spre centre de reciclare. Procesul de reciclare presupune compostarea deșeurilor, colectarea separată și tratarea deșeurilor pentru reintroducerea lor în circuitul economic. Colectarea selectivă are ca scop protejarea mediului înconjurător. De asemenea, contribuie la o eficiență sporită de utilizare a resurselor.
În acest spirit elevii s-au mobilizat și au reușit să colecteze o cantitate impresionantă de maculatură: cei 83 de voluntari de la Colegiul Național „Spiru Haret“ Tecuci, coordonați de prof. Arhire Felix și prof. Voinea Dumitru, au reușit să strângă 925 kg; cei de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ Tecuci, în număr de 54, mobilizați de prof. Goia Iuliana, au colectat 687 kg, în timp ce colegii lor mai mici de la Drăgănești și Munteni, ajutați de prof. Arhire Daniela, deși au fost mai puțini (25 respectiv 7 elevi), au reușit să colecteze 223 kg, respectiv 67 kg; în total, s-au strâns 1902 kg de maculatură;
Pe lângă hârtia uzată și recuperată au fost colectate, separat, PET-uri din plastic (88 kg) și doze de aluminiu (37 kg).
Ca și la activitatea precedentă, toate deșeurile au fost predate centrului de reciclare aparținând firmei BIPECO 2011 SRL; suma rezultată din vânzarea acestora (498 lei) a intrat în contul Asociației Clubul de Științe GEEA, urmând a fi folosită exclusiv în cadrul proiectului „O viață verde“.
Felicitări participanților la acestă acțiune și nu uitați: importantă nu este cantitatea de deșeuri strânsă, ci atitudinea pozitivă față de mediu, față de natură.
Pentru că noi trăim verde.
Trăim și reciclăm.
Prof. Voinea Dumitru
Președintele Asociației Clubul de Științe GEEA Tecuci