Sursa imaginii: http://www.un.org
Veniţi, ai codrilor prieteni,
Veniţi la ei, cu suflet viu,
Veniţi cât brazii mai au cetini,
Veniţi cât nu e prea târziu!
Pădurea e izvor de viaţă
Şi-n ea strămoşii-au mers mereu
Ca-ntr-o biserică măreaţă,
În care cântă Dumnezeu!
autor: Vasile Militaru/ Ne cheamă pădurea
La mulți ani, pădure dragă! Astăzi este ziua ta!
Prin declararea, pe data de 21 martie, a Zilei internaționale a pădurii, Organizația Națiunilor Unite urmărește creșterea gradului de conștientizare a importanței tuturor tipurilor de păduri. În 2019, această sărbătoare a naturii promovează educația la toate nivelurile în ceea ce privește gestionarea durabilă a pădurilor și conservarea biodiversității. Pădurile sănătoase înseamnă comunități sănătoase, reziliente și economii prospere (Sursa: http://www.un.org/en/events/forestsday).
Mesajele cheie de anul acesta sunt:
- Înțelegerea pădurilor noastre și menținerea lor sănătoasă este crucială pentru viitorul nostru. Pădurile vor fi mai importante decât oricând, deoarece populația mondială urcă la 8,5 miliarde până în 2030.
- Nu sunteți niciodată prea tineri pentru a începe să învățați despre copaci. Educarea copiilor în domeniul ecologiei forestiere creează generații viitoare conștiente de beneficiile copacilor și pădurilor și de necesitatea de a le gestiona în mod durabil.
- Atât cunoașterea modernă, cât și cea tradițională sunt esențiale pentru menținerea pădurilor sănătoase. Silvicultorii ar trebui să cunoască și să înțeleagă bine natura, ar trebui să învețe să folosească tehnologii de ultimă oră pentru a ne asigura că pădurile noastre sunt monitorizate și gestionate în mod durabil.
- Investiția în educația forestieră poate schimba lumea în bine. Țările pot contribui la asigurarea faptului că există oameni de știință, factori de decizie politică, forestieri și comunități locale care încearcă să oprească despăduririle și să restaureze peisajele degradate.
- Femeile și bărbații ar trebui să aibă acces egal la educația silvică. Paritatea de gen în educația forestieră împuternicește femeile din mediul rural să gestioneze în mod durabil pădurile.
Noi, cei de la GEEA Tecuci, punem mare accent pe educația ecologică forestieră; iată de ce am ales să amplasăm, în puncte cu vizibilitate maximă din cadrul pădurilor Ocolului Silvic Tecuci, cinci panouri informative despre mediul forestier local. Panourile se adresează în primul rând comunității locale (în special tinerii), dar nu numai! În aceste zile, elevi și profesori ai școlilor din apropiere au desfășurat acțiuni de întreținere a acestor panouri, pregătindu-le astfel pentru activitățile viitoare. Au răspuns astfel apelului nostru și s-au mobilizat exemplar cei de la Școala Gimnazială „Alexei Mateevici“ Movileni, Școala Gimnazială „Natalia Negru“ Buciumeni, Școala Gimnazială nr. 1 Munteni și Școala Gimnazială nr. 1 Drăgănești.
În strânsă legătură cu tema propusă anul acesta de ONU, am desfășurat o activitate de educație forestieră la Casa de Cultură Tecuci, activitate ce a inclus mai multe momente:
- Un cuvânt de bun venit și un scurt moment poetic dedicat pădurii realizate de doamna Diana Cioclu, directorul Casei de Cultură Tecuci;
- Prezentarea importanței pădurilor pentru mediul terestru- Mădălina Olaru și Sara Sandu de la CN „Calistrat Hogaș“ Tecuci;
- Eseu cu titlul „Pădurea-prietena mea“- Mădălina Necula de la Școala Gimnazială nr. 1 Munteni;
- Știați că…-curiozități despre pădure- Cristina Toderașc de la Școala Gimnazială nr. 1 Munteni;
- Opinia specialistului – domnul inginer Marius Constandachi (Ocolul Silvic Tecuci) și domnul consilier Bogdan Dumbravă (Garda Forestieră Focșani) au apreciat calitatea expunerilor și implicarea participanților;
- Diaporama „Pădurea-i izvor de viață“-realizator domnul prof. Ștefan Andronache;
- Expoziție de desene realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale „Șt. O. Iosif“ Tecuci, ai CN „Calistrat Hogaș“ și ai CN „Spiru Haret“ Tecuci;
La final, elevii direct implicați în activitate au fost premiați de Direcția Silvică Galați, prin reprezentantul său , domnul inginer silvic Marius Constandachi;
Gândim verde!
Acționăm verde!
Trăim verde!