La mulți ani, pădure dragă!
Ziua Internațională a Pădurilor este marcată, la nivel mondial, în fiecare an, la data de 21 martie. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția A/RES/67/200 din 21 decembrie 2012, prin care a declarat aniversarea acestei zile începând din 2013, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare. În fiecare an, Ziua Internațională a Pădurilor are o temă, hotărâtă de Parteneriatul de colaborare privind Pădurile. Tema pentru Ziua internaţională a pădurilor din 2018 este „Pădurile şi oraşele durabile“ („Forests and Sustainable Cities“), menţionează site-ul www.fao.org.
Manifestările organizate pentru a celebra Ziua internaţională a pădurilor din acest an includ plantarea de arbori, dar şi alte evenimente, precum expoziţii de artă, fotografie, vizionarea de filme şi diverse reuniuni ce tratează teme legate de gestionarea pădurilor.
Bineînțeles că și noi, iubitorii de natură din cadrul Asociației Clubul de Științe GEEA, am ales să celebrăm Ziua Internațională a Pădurii într-un cadru festiv, dar în același timp cald, prietenesc, împreună cu partenerii noștri din cadrul proiectului „O viață verde“: Casa de Cultură Tecuci, Ocolul Silvic Tecuci, Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ Tecuci, Colegiul Național „Spiru Haret“ Tecuci, Școala Gimnazială Nr. 1 Drăgănești, Școala Gimnazială nr. 1 Munteni și Școala Gimnazială „Iorgu Iordan“ Tecuci.
Activitatea s-a desfășurat la sala Studio a Casei de Cultură Tecuci. Cuvântul de început l-a avut amabila noastră gazdă, doamna muzeograf Lucia Gologan (managerul Casei de Cultură), care le-a urat bun venit tuturor invitaților, i-a felicitat pentru frumoasa inițiativă, subliniind că, prin tot ce au făcut și vor face, respectă dreptul pădurii la viață.
Sesiunea a fost deschisă de eleva Țigănașu Oana Monica de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ Tecuci (coordonată de prof. Iuliana Goia), care a menționat importanța pădurii pentru mediul terestru și a făcut o succintă, dar pertinentă prezentare a biomurilor forestiere (tropicală, temperată și boreală).
În completarea celor spuse, eleva Ojog Irina de la Școala Gimnazială „Iorgu Iordan“ Tecuci (îndrumată de prof. Cristian Stănilă) a menționat marea „boală“ cu care se confruntă societatea omenească actuală: despăduririle. Au fost analizate cauzele și efectele defrișărilor, s-au emis câteva propuneri de măsuri pentru rezolvarea acestei probleme. Important este să vrei.
În continuare, eleva Toderașc Cristina (Școala Gimnazială nr. 1 Munteni, coordonată de prof. Daniela Arhire) a adus în atenția publicului informații legate despre pădurile din apropierea comunei Munteni, punând accentul pe condițiile geografice și ecologice care influențează speciile vegetale și faunistice de acolo.
A doua parte a activității a fost reprezentată de latura practic-aplicativă și a constat în prezentarea unor proiecte cu și despre mediul forestier din zona Tecuciului. Primul proiect prezentat a fost reprezentat tot de Școala Gimnazială nr. 1 Munteni: Să învățăm despre pădure! Principalele obiective au fost recunoașterea în teren a anumitor elemente pe baza informațiilor teoretice, respectiv peisaje, elemente faunistice și floristice, precum și informarea populaţiei comunei Munteni în legătură cu importanţa menţinerii unui mediu curat şi impactul pe care îl are acesta asupra sănătăţii; proiectul a fost prezentat de eleva Necula Mădălina.
A venit și rândul celor de la Colegiul Național „Spiru Haret“ Tecuci să disemineze rezultatele activităților din cadrul proiectului „O viață verde“, transpuse în două filmulețe care au redat cât mai fidel viața în pădurile Ocolului Silvic Tecuci. Cele două filme au fost realizate cu imagini surprinse de voluntari în perioada octombrie 2017-februarie 2018, precum și cu fotografiile participanților la concursul „Pădurea – eterna ședință a copacilor. Peisaje de iarnă“.
Iată că a venit și momentul mult așteptat, cel al premierii celor mai bune fotografii din cadrul concursului mai sus amintit: Bulmău Maria Dorina (premiul I), Andrei Albert (premiul al II lea), Gheorghiu Andreea Ozana, Potîrniche Mihai Daniel, Pohrib Diana Damaris (premiul al III lea) și Gavriliu Alin Adrian (mențiune). Felicitări tuturor participanților la concurs.
Activitatea a fost încheiată de domnul inginer silvic Marius Constandachi, care a informat publicul cu privire la rolul și activitățile cotidiene ale Ocolului Silvic Tecuci, dimensiunile spațiale, structurale și funcționale ale pădurilor care intră în componența Ocolului, iar la final a reiterat disponibilitatea lor pentru colaborări și parteneriate în diverse proiecte și programe de mediu. Îl provocăm să se țină de cuvânt: hai cu împădurirea.
La mulți ani, pădure dragă! Noi nu te vom abandona niciodată!
Pentru că noi așa am ales să trăim!
Trăim verde!
Prof. Dumitru Voinea