Munții și tinerii

Astăzi, 11 decembrie 2019, celebrăm Ziua internațională a munților. De ce? Pentru că iubim muntele, nu doar ca formă de relief, cât mai ales pentru ceea ce înseamnă pentru noi.

Muntele înseamnă măreție, sănătate, puritate, bogăție; muntele trezește în noi pasiuni nebănuite, personifică aspirațiile noastre către o lume mai curată, mai bună; muntele ne apropie cel mai mult de mama natură, ne oferă cele mai multe ocazii de a reflecta, de a filosofa; muntele înseamnă odihnă, relaxare, bucurie, libertate; muntele înseamnă viață!

Tema propusă anul acesta de ONU este Munții contează pentru tineri. Este binecunoscut faptul că munții atrag ca un magnet tinerii; aceștia au ocazia de a se manifesta cât mai liber, de a-și forma și afirma propria personalitate, fără inhibiții, fără limite.

În acest spirit, noi, cei de la Asociația Clubul de Științe GEEA Tecuci am lansat o dublă provocare tinerilor:

a) Concurs de desene cu tema Munții contează pentru tineri. Desfășurat în perioada 20 noiembrie-10 decembrie 2019, a atras 39 de tineri grupați pe două categorii de vârstă: 12-14 ani și 15-19 ani. Concurenții au dat dovadă de multă ingeniozitate, originalitate, au promovat cât au putut peisajul montan, au reușit să surprindă în imagini importanța munților pentru lumea în care noi trăim. Indiferent de rezultat, noi îi felicităm pe toți și îi îndemnăm să-și păstreze nealterat spiritul  verde.

Desenele câștigătoare (foto: Negruț Beatrice)

 

b) Expoziție fotografică cu tema Munții și tinerii. Organizată la sala Hellios a Bibliotecii Municipale Ștefan Petică Tecuci, expoziția a beneficiat de aportul unor pasionați de artă fotografică -elevi, tineri și adulți cu spiritul tânăr- care au încercat să aducă în atenția vizitatorilor legătura strânsă, indisolubilă, dintre munți și tineri.

Poze din expoziție (foto: Negruț Beatrice)

 

Expoziția va fi disponibilă și în zilele de 12 și 13 decembrie 2019. Vă îndemnăm să o studiați. Pentru cei care nu reușesc să ajungă, vă invităm să admirați câteva din pozele de la expoziție.

Cărări de piatră – Munții Bucegi

(foto: Enică Smaranda)

 

Viața la țară – Munții Vrancei (foto: Andronache Ștefan)

 

Sănătate curtată – Munții Ciucaș (foto: Gologan Vladimir)

 

Expediție în Carpați – Munții Făgăraș (foto: Arhire Felix)

 

Lupta munților cu marea – Munții Cantabrici (foto: Enică Smaranda)

 

Apartamentul era al ei! – Buila Vânturarița (foto: Gologan Vladimir)

 

În excursie – Munții Făgăraș (foto: Arhire Felix)

 

Pentru că așa am ales să trăim!

Trăim și iubim muntele!

Trăim verde!

 

Prof. Voinea Dumitru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s