Copiii și alimentația sănătoasă
Ziua de 16 octombrie a fost declarată Ziua mondială a alimentației de către Adunarea Generală a ONU, în data de 5 decembrie 1980 și a fost celebrată pentru prima oară în anul 1981. Instituită cu scopul creşterii gradului de conştientizare publică asupra problemelor privind alimentaţia la nivel mondial, Ziua mondială a alimentaţiei prilejuieşte o serie de evenimente organizate pentru a îndeplini cel de-al doilea obiectiv înscris pe Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă: eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare, îmbunătăţirea nutriţiei şi promovarea unei agriculturi durabile.
În România, la data de 16 octombrie, este marcată Ziua naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare, aceasta fiind instituită prin Legea nr 47/2016.
Desfăşurată pe tema Acţiunile noastre reprezintă viitorul nostru, ediţia din acest an atrage atenţia asupra faptului că foametea la nivel mondial este din nou în creştere. Potrivit celui mai recent raport FAO din anul 2018, peste 820 de milioane de persoane suferă, în prezent, de malnutriţie cronică. 70% din populaţia afectată de sărăcie trăieşte în zonele rurale, unde viaţa lor depinde de agricultură, piscicultură şi silvicultură. Din acest motiv, obiectivul Foamete ”zero” necesită o transformare a economiei rurale. În acest sens, guvernele trebuie să creeze oportunităţi pentru dezvoltarea investiţiilor sectorului privat în agricultură, odată cu creşterea numărului de programe de protecţie socială pentru categoriile vulnerabile şi crearea de legături între producători şi zonele urbane, notează site-ul www.fao.org (preluare de pe www.agerpres.ro.).
Ziua alimentației a prilejuit organizarea unei activități specifice, desfășurată concomitent la Școala Gimnazială nr. 1 Munteni, Școala Gimnazială nr. 1 Drăgănești și Școala Gimnazială nr. 1 Malu-Alb intitulată Copiii și alimentația sănătoasă. La activitate au participat 90 de elevi, sub îndrumarea doamnelor profesoare Daniela Arhire și Măndica Aevoaei.
La început, elevii au fost informați, prin intermediul unei prezentări PPT, despre avantajele unei alimentații sănătoase. Ulterior, problema alimentației actuale a fost pusă în discuție prin intermediul unei dezbateri și a unui chestionar. Elevii au avut astfel ocazia să reflecteze asupra propriului lor comportament alimentar.
Punctul culminant al activității l-a constituit concursul de creație care a constat în crearea de figurine din fructe și legume. Cu această ocazie, elevii au dat dovadă de multă imaginație și reale aptitudini creatoare.
Felicitări tuturor participanților!
Mâncați sănătos!
Trăiți verde!
Prof. Daniela Arhire