Activitatea 1

Evoluția structurii etnice și confesionale a populației municipiului Tecuci
lucrare elaborată în perioada aprilie-mai 2017, de către eleva Bălțătescu Aura (clasa a XI-a A la Colegiul Național „Spiru Haret“ Tecuci), sub coordonarea domnului profesor Voinea Dumitru.

Această activitate, de elaborare și prezentare a lucrării cu tema de mai sus, face parte din proiectul Tecuci-orașul meu.
Pe parcursul desfășurării proiectului s-au efectuat observații în orizontul local asupra elementelor ce caracterizează peisajul urban tecucean, realizând fotografii ce reflectă situația actuală a lăcașurilor de cult din municipiul Tecuci sau care cuprind secvențe din principalele evenimente social-culturale ale orașului nostru. De asemenea, s-au elaborat diagrame ce surprind structuri etnico-religioase și evoluții demografice ale populației Tecuciului, pe baza informațiilor preluate de la Institutul Național de Statistică sau din alte surse. Totodată, s-a transpus pe suport cartografic răspândirea geografică a lăcașurilor de cult în spațiul municipiului Tecuci, folosindu-se metoda cartodiagramei cu simboluri artistice.
Tot în cadrul acestui proiect au fost strânse informații legate de comunitățile etnice și confesionale prin metoda interviului, intrându-se în legătură directă cu diverși reprezentanți ai acestor comunități.

 

Împreună cu:

  1. Domnul Iancu Aisic – președintele Comunității evreilor din Tecuci
  2. Domnul Victor Bojonca – pastorul bisericii baptiste „Credința” Tecuci
  3. domnul Cătălin Hurdubae – primarul municipiului Tecuci

Concluziile acestei lucrări au fost următoarele:

  1. Condițiile social-istorice și economice au generat modificarea continuă a structurii etnico-religioase a populației municipiului Tecuci;
  2. De-a lungul timpului, alături de majoritatea română, două etnii minoritare s-au remarcat în structura demografică – evreii și ulterior romii -, însă toate etniile au avut contribuții însemnate în edificarea peisajului urban și a vieții comunitare tecucene;
  3. Religia, sub toate formele sale, a marcat profund societatea urbană tecuceană;
  4. Declinul comunității evreiești și a cultului mozaic au fost însoțite de ascensiunea romilor și a cultului penticostal;
  5. Relațiile dintre comunitățile etnice și confesionale prezente în orașul nostru au fost și sunt caracterizate prin armonie, înțelegere, colaborare, toleranță; să nu uităm că suntem diferiți, dar suntem egali.

Lucrarea elaborată a fost prezentată în cadrul Sesiunii de comunicări științifice pe teme geografice a elevilor de liceu, pe data de 8 iunie 2017 la Galați (faza județeană) și pe 19 iulie 2017 la Tg. Secuiesc (faza națională, fiind apreciată în mod deosebit de către membrii juriului. La faza națională eleva Bălțătescu Aura a obținut mențiune cu această temă.

aura

Prezentarea lucrării la Tg. Secuiesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s