Tecuci – orașul meu

Acest proiect este despre și pentru tecuceni

tricou față

Argumentul:

Observăm cu tristeţe faptul că, de la o zi la alta, noi, cetăţenii, fugim în goana după rezolvarea problemelor noastre de zi cu zi, astfel că începem să neglijăm tot mai mult un factor esenţial în dezvoltarea noastră etică – societatea în care convieţuim. Lucrarea de faţă a pornit de la premisa despre şi pentru cetăţeni, principalul scop fiind impulsionarea spiritului de patriotism local din sufletele tecucenilor, plecând, în primă fază, de la teoretizarea informaţiilor privind rolul comunităţilor etnice şi confesionale în viaţa urbei noastre, spre o mai bună înţelegere a modului în care comunitatea noastră a evoluat. Aşadar, ne dorim ca prin proiectul de faţă să reuşim să le redăm tecucenilor încrederea în propriul lor cadru social şi să-i determinăm să contribuie la dizolvarea aspectelor negative, aşa încât să tindem cât mai mult spre societatea pe care cu toţii ne-o dorim.

Scopul:

Prin intermediul acestui proiect s-a urmărit insuflarea, în rândul tecucenilor, a sentimentului de patriotism local și încurajarea toleranței etnice și confesionale.

Obiective generale:

– perceperea obiectivă a condițiilor social-istorice care au generat evoluția structurii etnice și confesionale a populației municipiului Tecuci;

– analiza contribuției comunităților etnice și religioase asupra peisajului urban și a vieții urbane tecucene;

– promovarea toleranței etnice și religioase, precum și a incluziunii sociale, în rândul populației municipiului Tecuci.

Analiza SWOT:

Punctele tari:

– voluntari cu experienţă în domeniul proiectelor şcolare

– unitatea şcolară parteneră (Colegiul Național Spiru Haret Tecuci) dispune de materiale de bază pentru buna desfăşurare a proiectului    ( sală multimedia, bibliotecă, videoproiector, flip-chart, etc. )

– proiectul nu necesită resurse materiale importante

Punctele slabe:

– numeroși voluntari navetiști, nefamiliarizați cu realitățile orașului Tecuci

– dezinteresul majorității tecucenilor față de acțiunile ce promovează toleranța și incluziunea socială

Oportunităţile:

– colaborarea cu diverse instituții culturale, religioase și cu diverși reprezentanți ai societății civile.

– accesul la resurse alternative de documentare şi la facilităţi multimedia şi informaţionale

(documentare, filme, programe informatice, softuri) pentru exercitarea în mai bune condiţii a activităţilor educaţionale

Ameninţările:

– lipsa fondurilor pentru finanțarea proiectului (chestionare, afișe, tricouri, etc.)

– programul şcolar încărcat al unor voluntari ( teze, concursuri, alte activităţi )

Grupul ţintă:

– beneficiarii direcţi: comunitatea locală

– beneficiarii indirecţi: diverse colective şcolare.

Perioada:  aprilie – iulie 2017

Locuri de desfăşurare:  Colegiul Naţional „Spiru Haret“ Tecuci, locaţii din municipiul Tecuci

Analiza de nevoi:

Resursele umane:circa 100 de voluntari, un coordonator de proiect

Resursele materiale: chestionare, afișe, tricouri , flip-chart, retroproiector

Resursele financiare: toate activităţile se desfăşoară prin autofinanţare de către cei implicaţi. Este strict interzisă folosirea banilor în alte scopuri decât cele prevăzute prin prezentul  proiect.

Parteneri:  Biblioteca municipală „Ştefan Petică“ Tecuci, Colegiul Național „Spiru Haret“ Tecuci, Școala Gimnazială „Iorgu Iordan“ Tecuci, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu“ Tecuci

Colaboratori:  domnul Iancu Aisic (președintele Comunității evreilor din Tecuci), doamna Dumitriu Gina (consilier municipal, președinta Comisiei municipale pentru cultură, învățământ, sănătate, culte și asistență socială), doamna Maricica Nica (președinta Comunității romilor din Tecuci), domnul Petru Ojog (preotul paroh al bisericii Adormirea Maicii Domnului), domnul Victor Bojonca (pastorul bisericii baptiste „Credința“ Tecuci), domnul Lucian Luncașu (preotul bisericii evanghelice din Tecuci), domnul Radu Motoc (pastorul bisericii penticostale „Noua Credință“ Tecuci).

Rezultatele aşteptate:

– realizarea, în perioada lunii mai, a unei lucrări cu tema „Evoluția structurii etnice și confesionale a populației municipiului Tecuci“, cu care eleva Bălțătescu Aura (clasa a XI-a A la Colegiul Național „Spiru Haret“ Tecuci) va participa la Sesiunea de comunicări științifice pe teme geografice a elevilor de liceu, faza județeană, în data de 25 mai 2017;

– organizarea unei expoziții cu tema „Mândru că sunt tecucean“, care va ilustra diversitatea etnică și confesională a populației orașului nostru;

– amenajarea „copacului toleranței“, care va include poze reprezentative pentru comunitățile etnice și confesionale din Tecuci, gânduri, păreri și dorințe ale tecucenilor pe această temă;

– conceperea unui filmuleț,în perioada 15-21 mai, ce va include imagini foto și video cu toți voluntarii-cetățeni ai municipiului Tecuci- care se declară „mândri că sunt tecuceni“.

Calendarul activităţilor:

  1. Evoluția structurii etnice și confesionale a populației municipiului Tecuci lucrare elaborată în perioada aprilie-mai 2017, de către eleva Bălțătescu Aura (clasa a XI-a A la Colegiul Național „Spiru Haret“ Tecuci), sub coordonarea domnului profesor Voinea Dumitru.
  2. Mândru că sunt tecucean – 22 mai 2017

 

Concluzii:

În lumina celor spuse până acum, putem susține ideea coabitării armonioase a comunităților etnice și religioase de pe teritoriul orașului nostru, chiar dacă au mai existat și mici „derapaje“. Vicisitudinile vremii, noua situație social-politică manifestată la nivelul întregii societăți umane, generează în prezent mutații în structura etnică și confesională a populației municipiului Tecuci. Mozaicul etnico-religios înregistrat în Tecuci este similar multor orașe din România și din Europa: crește populația romă, majoritar penticostală (ca peste tot în România) și se remarcă un aflux tot mai mare de arabi musulmani (ca peste tot în Europa). Procesul de integrare al acestora și în general al minorităților este unul lung și anevoios. Iată de ce am ales să derulăm, în perioada mai-iunie, acest proiect educativ intitulat „Tecuci – orașul meu“, prin intermediul căruia s-a urmărit insuflarea, în rândul tecucenilor, a sentimentului de patriotism local și încurajarea toleranței etnice și confesionale.

tricou spate

Diseminarea:

– Mass-media locală

– Site-ul Asociației Clubul de Științe GEEA

– Sesiunea de comunicări științifice a elevilor de liceu, faza județeană (Galați) și națională (Tg. Secuiesc)

Rezultatele proiectului: Lucrare sesiunea de comunicări

 

Coordonator proiect:   Prof. Voinea Dumitru, președintele Asociației Clubul de Științe GEEA

Lasă un comentariu